Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Γνώρισε τα αντιοξειδωτικά του φθινοπώρου!
Το φθινόπωρο είναι μια περίοδος που η ξαφνική «βουτιά» στις υποχρεώσεις κάνει πολλούς από εμάς να αισθάνονται ατονία. Απάντηση σε αυτή την κατάσταση μπορεί να αποτελέσει μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας και προσφέρουν πνευματική και σωματική ευεξία.
Ποιες είναι όμως οι τροφές που περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και μπορούν να μας προσφέρουν την τόνωση και την προστασία που αναζητούμε αυτήν την περίοδο; Στις γραμμές που ακολουθούν, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τρεις μοναδικές αντιοξειδωτικές τροφές που μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας φέτος το φθινόπωρο: acai berry, goji berry και ρόδι.
Acai berry
Τα μούρο acai (ασάι μπέρι), η διάμετρος του οποίου δεν ξεπερνά τα 25 χιλιοστά, γεννήθηκε στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, όπου οι πολεμιστές το έτρωγαν πριν φύγουν για τη μάχη. Οι Βραζιλιάνοι πιστεύουν ότι το acai δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Σήμερα το acai, από «τροφή των φτωχών του Αμαζονίου» (προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι μια τροφή στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι), έχει αναδειχθεί σε υπερτροφή της Δύσης. Το δέντρο από το οποίο προέρχονται τα μούρα αυτά μοιάζει με φοίνικα και ευδοκιμεί σε υγρό περιβάλλον. Η δε γεύση τους θυμίζει ένα μίγμα μεταξύ κόκκινου κρασιού και σοκολάτας.
Τα μούρα acai αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών της φύσης. Βρίσκονται στην έβδομη θέση στην κλίμακα ORAC (Oxygen Radical Absorbence Capacity- κλίμακα με την οποία μετράμε την αντιοξειδωτική ικανότητα διάφορων βιολογικών δειγμάτων) και περιέχουν 10 έως 100 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί -οι ανθοκυανίνες είναι η μεγαλύτερη ομάδα χρωστικών του φυτικού βασιλείου και περιέχονται στα σταφύλια, ενώ διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τα αντιοξειδωτικά των μούρων acai, γνωστά και ως πολυφαινόλες, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική γήρανση, ενώ προσφέρουν οφέλη στο καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα. Συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και ζωτικότητας του οργανισμού.
Πώς θα επωφεληθούμε από τις εξαιρετικές τους ιδιότητες; Δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε έως τη μακρινή Βραζιλία. Αρκεί μία βόλτα μέχρι το πλησιέστερο φαρμακείο.
Το 90% του acai είναι ο σπόρος και μόνο το 10% είναι ο πολτός και η φλούδα, που περιέχει πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Έχει αποδειχθεί ότι το acai είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα του πλανήτη κι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως συμπλήρωμα διατροφής σε περιπτώσεις υποθρεψίας1. Έρευνες2 έχουν δείξει πως το acai συγκεντρώνει στον καρπό του, και μάλιστα σε υψηλή πυκνότητα, μερικές από τις πιο ωφέλιμες ουσίες της φύσης: αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, βιταμίνες A, C, E, μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
Ως πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, αποτελεί όπλο κατά της γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, ακυρώνοντας την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα και προστατεύοντας μεταξύ άλλων και από τα νοσήματα φθοράς (όπως π.χ. τα καρδιαγγειακά νοσήματα).
Επίσης, το acai είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Goji berry
Τα τελευταία χρόνια, το goji berry (γκότζι μπέρι) έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές για τόνωση, ενδυνάμωση και υγεία του οργανισμού. Και αυτό, όπως και το Acai Berry, είναι μικρό και “θαυματουργό” καθώς περιέχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικά, σύνθετους πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες και τις πολύ ευεργετικές για την υγεία των ματιών ουσίες, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Επίσης, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Περιέχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Ε και σίδηρο.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των βλαβερών για τον οργανισμό ελεύθερων ριζών και στη μείωση της κυτταρικής και εγκεφαλικής γήρανσης.
Ο χυμός του goji berry φαίνεται ότι ενισχύει αποτελεσματικά τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο καρπός του καταναλώνεται εύκολα αποξηραμένος, σκέτος ή ανακατεμένος μέσα στο γιαούρτι ή τα δημητριακά.
Ρόδι, το φρούτο της υγείας και της τύχης
Σύμφωνα με την παράδοση, το ρόδι φέρνει καλοτυχία, ευημερία και γονιμότητα. Tα τελευταία χρόνια, οι έρευνες έρχονται να θεμελιώσουν τις θετικές του επιδράσεις στην υγεία, άρα οι λόγοι για να το καταναλώνουμε είναι πλέον πολλοί. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα: ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος έχουν αναφερθεί σε αυτές. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν: ότι το ρόδι προσφέρει ζωτικότητα και βαθιά αναζωογόνηση στον οργανισμό, ό,τι ρίχνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει τις ερωτικές επιδόσεις των ανδρών με πρόβλημα στύσης.
Περιέχει ποικιλία ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών (ανθοκυανίνες, τανίνες, σελήνιο, φαινολικά οξέα), που προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σχηματίζονται καθημερινά από τον μεταβολισμό των κυττάρων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι η περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες είναι πολλαπλάσια από αυτή που συναντάμε σε άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως π.χ. το τσάι, το κόκκινο κρασί, ο χυμός πορτοκαλιού.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL και να ελαττώσει την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας, σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση, χάρη στο κηκιδικό οξύ που περιέχει. Το οξύ αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα σύγχρονων μελετών, δρα προστατευτικά απέναντι στην οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών1, που οδηγούν στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, και αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το ρόδι είναι τέλος σημαντική πηγή βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος B, βιταμίνης C, καθώς και ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, χαλκού και σιδήρου, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις επιπτώσεις της ρύπανσης και του στρες, αλλά και τις λοιμώξεις, προάγοντας την αναζωογόνηση του δέρματος και αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση.
Δεν έχετε λοιπόν παρά να τα δοκιμάσετε και να επωφεληθείτε από τις εντυπωσιακές και κυρίως φυσικές ιδιότητες των τριών αυτών αντιοξειδωτικών φρούτων, για ένα φθινόπωρο γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια!
Πηγή: healthyme.gr