Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Θρεπτικά τρόφιμα για ασθενείς με καρκίνο και επιζώντες
Μια θρεπτική διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας με καρκίνο περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες και πολύ λίγες λιπαρές, τηγανισμένες ή ζαχαρούχες τροφές. Αν και καμιά τροφή δεν είναι πραγματικά εκτός ορίων κατά τη διάρκεια της θεραπείας (όταν είστε με ναυτία, ό, τι μπορείτε να κρατήσετε κάτω είναι μέσα στο παιχνίδι, σωστά;), όμως μερικά τρόφιμα είναι καλύτερη επιλογή από κάποια άλλα.
Αυτά είναι τρόφιμα που μπορεί να σας ωφέλιμα καθώς διαχειρίζεστε τις θεραπείες σας, είτε πρόκειται για χημειοθεραπεία, ακτινοβολία είτε για χειρουργική επέμβαση.
Σημαντικό: Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις ορισμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν κάποιες θεραπείες χημειοθεραπείας, οπότε φροντίστε να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό πριν προσθέσετε συμπληρώματα στη διατροφή σας.
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, καθώς περιέχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνη, το ίδιο ποσό σε μια ουγκιά μερίδας βοδινού, πουλερικών, ψαριών και τυριών. Και, νέες μελέτες δείχνουν ότι η αξία του σεληνίου των αυγών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Γυναικολογική Ογκολογία, οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία για καρκίνο των ωοθηκών και στους οποίους χορηγήθηκαν συμπληρώματα σεληνίου βρέθηκαν να έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση στο αίμα τους και υψηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (που βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων). Αυτές οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με σελήνιο είχαν επίσης λιγότερη ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, εντερικό αέριο, πληγές στο στόμα, απώλεια μαλλιών, αδυναμία, αίσθημα κακουχίας και απώλεια της όρεξης.
Οι κρόκοι αυγών είναι επίσης πλούσιοι σε βιταμίνες D και Ε. Σε μερικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από τις σκληρές τοξίνες των καρκινικών φαρμάκων. Οι τοξίνες από τη χημειοθεραπεία μειώνουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να βοηθήσει στην άμβλυνση της περιφερικής νευροπάθειας, μια κατάσταση που προκαλεί μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια και συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
Το τζίντζερ είναι γνωστό ως απλή θεραπεία για την ναυτία λόγω κίνησης και για την ανακούφιση από πόνους στομάχου, αλλά κλινικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επιπλέον βοηθάει να καταστείλει τις ναυτίες και τις εμετικές παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία.
Μια μελέτη του 2009 που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου έδειξε ότι, όταν λαμβάνεται από το στόμα και προστίθεται σε συμβατικά φάρμακα κατά του εμετού και κατά της ναυτίας, τα συμπληρώματα τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας από τις θεραπείες χημειοθεραπείας μέχρι και 40% - χωρίς πρόσθετες παρενέργειες.
Το Açaí έχει κερδίσει πολλή προσοχή τον τελευταίο καιρό, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τι είναι;
Το Açaí είναι ένα σκούρο πορφυρό μούρο, περίπου το μέγεθος ενός βατόμουρου, και περιέχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών - έντεκα φορές το ποσό που βρέθηκε στα μήλα και πενταπλάσια από τα επίπεδα στα βακκίνια - συγκεντρώνοντάς τους την πρώτη θέση στο " Super food ". Η αντιοξειδωτική τους συγκέντρωση βοηθά στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης, προάγει την καρδιαγγειακή και πεπτική υγεία και, σύμφωνα με μερικές μελέτες, βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Μέντα. Οι καραμέλες ή το τσάι με μέντα δεν έχουν μόνο γεύση καλή και ανακουφίζουν από το ξηρό στόμα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Ενώ η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) δεν αναφέρει επιστημονικά στοιχεία ότι η μέντα είναι αποτελεσματική στην εξουδετέρωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας, φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία ότι το έλαιο μέντας βοηθά στη μείωση των σπασμών στον οισοφάγο και τα έντερα καθώς και στη ναυτία μετά από χειρουργείο.
Ο έλεγχος της ναυτίας και του εμετού είναι σημαντικός όχι μόνο για την πρόληψη της αφυδάτωσης αλλά και για την διατήρηση ενός ενδιαφέροντος για την κατανάλωση τροφής- καλή διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των ενεργειακών επιπέδων, στην ελαχιστοποίηση της απώλειας βάρους και στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Τα αιθέρια έλαια μέντας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους - ένα άλλο πλεονέκτημα ενώ ζείτε με καρκίνο.
Η γενιστεΐνη (σόγια) είναι ένα μόριο που έχει δείξει σε μελέτες ότι είναι τοξικό σε μια ποικιλία καρκινικών κυττάρων. Βρίσκεται επίσης σε σόγια, ειδικά σε τοφου, αλεύρι σόγιας, προϊόντα απομόνωσης πρωτεΐνης σόγιας και μερικά συμπληρώματα διατροφής. Όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, οι ισοφλαβόνες σόγιας όπως το genistein έχουν δείξει ότι καθιστούν την χημειοθεραπεία αποτελεσματικότερη και δουλεύει γρηγορότερα, βοηθώντας τα φάρμακα να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή να σταματήσουν τα κύτταρα αυτά από τη διαίρεση τους. Στον καρκίνο του μαστού, για παράδειγμα, η γενιστεΐνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους όγκους εμποδίζοντας την επίδραση που προκαλεί τον καρκίνο του οιστρογόνου, αλλά σε άλλες μελέτες έχει δείξει ότι ενθαρρύνει τους όγκους του μαστού που εξαρτώνται από οιστρογόνα - περίπου το 70% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν οιστρογόνο- ανταποκρινόμενους όγκους.
Σημαντικό: Συζητήστε με το γιατρό σας.
Ανάλογα με το είδος του καρκίνου που αντιμετωπίζετε, είναι καλύτερο να συζητήσετε προηγουμένως την προσθήκη σόγιας στη διατροφή σας με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχουν αντιφατικά ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.
Τα φασόλια και τα άλλα όσπρια, όπως τα μπιζέλια και οι φακές, αποτελούν καλή πηγή φυσικών βιταμινών Β, ενώ βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενθαρρύνουν τη θεραπεία, την επισκευή των κυττάρων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμπληρώματα συμπλέγματος βιταμίνης Β τυπικά περιλαμβάνουν θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φολικό οξύ και κοβαλαμίνη. Βοηθούν το σώμα να κάνει ενέργεια, να διατηρήσει υγιές δέρμα και να κρατήσει το νευρικό, ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα υγιές. Επιπλέον, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Υπάρχουν πολλές & διαφορετικές μελέτες σχετικά με την προστασία των βιταμινών Β από καρκίνους και πόσο θα χρειαστεί να καταναλώσετε για να πάρετε αυτό το όφελος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
Ζωμός? Ναι, αλλά δεν μιλάμε μόνο για σούπα κοτόπουλου. Βόειο κρέας, καθαρό miso ή οποιοδήποτε άλλο αλατισμένο ζωμό λαχανικών θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι ηλεκτρολύτες σε ισορροπία, ιδιαίτερα σημαντικό σε θεραπείες για τον καρκίνο με έμετο ή σοβαρή διάρροια ως παρενέργειες. Η κατανάλωση καθαρών υγρών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει επίσης στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Κρατήστε τα αθλητικά διαλύματα (ποτά), τους χυμούς, το νερό στο χέρι και δοκιμάστε να πίνετε 8 με 12 φλιτζάνια υγρών καθημερινά, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε διάρροια. Δεν θα κάνει όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας του καρκίνου να υποχωρήσουν, σίγουρα θα βοηθήσει στην αντικατάσταση των υγρών που χάνετε.
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα "καλά" βακτήρια παρόμοια με αυτά που συνήθως ζουν στα έντερά σας. Τα προβιοτικά έχουν γίνει δημοφιλή επειδή πιστεύεται ότι βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία στο έντερο - κάνουν τα πάντα από την πρόληψη λοιμώξεων του κόλπου ως στην αποκατάσταση των φυσιολογικών λειτουργιών του εντέρου (αποτρέποντας τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα). Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα προβιοτικών ενώ παίρνουν αντιβιοτικά, αλλά και ασθενείς με καρκίνο μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτή τη φιλική χλωρίδα.
Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη της διάρροιας και της απώλειας βάρους. Σε μια μελέτη του 2007 που διεξήχθη από το Τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας στο Royal Adelaide Hospital στην Αυστραλία, τα προβιοτικά εμπόδισαν επιτυχώς αυτές τις δύο παρενέργειες μετά από θεραπεία με Irinotecan, μια μορφή χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται συχνά με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις μελέτες σχετικά με τα προβιοτικά και τον καρκίνο εστιάζουν ειδικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα προβιοτικά μπορεί να έχουν επίδραση στο πώς τα ένζυμα στο σώμα μας μετατρέπουν (ή δεν μετατρέπουν) προκαρκινογόνα σε καρκινικά κύτταρα.
Σκούρα πράσινα & φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και τα χόρτα Collard είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, Ε, Κ καθώς και του μεταλλικού σιδήρου. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς σε ολόκληρο το σώμα μας. Ενσωματώστε αυτά τα φυλλώδη πράσινα στη διατροφή σας, στον ατμό, ελαφρύ σοτάρισμα ή την προσθήκη σε σούπες.
Όχι μόνο είναι αυτά τα καλά για σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως το βήτα-καροτένιο, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και τα φυτοχημικά που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και των πνευμόνων. Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι έχουν δείξει την ικανότητα να σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, συγκεκριμένα στον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του πνεύμονα, εντέρου, του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας.
Milkshake & smoothie, εντάξει, ένα γεμάτο λιπαρά & ζάχαρη milkshake ή smoothie, σε καθημερινά βάση δεν είναι συνιστάμενη διατροφή για ασθενείς με καρκίνο - κανείς δεν υποστηρίζει διατροφή γρήγορου φαγητού - αλλά η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων στο διατροφικό σας καθεστώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε πρωτεΐνη. Το σώμα επισκευάζει τα κύτταρα του και κάνει καινούργια. Και δεν είναι μόνο οι πρωτεΐνες που παρέχουν τα γαλακτοκομικά που είναι επωφελείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Το γαλακτοκομείο είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, και οι δύο σημαντικές για την υγεία του σκελετού. Η απώλεια οστού συμβαίνει συχνά μετά από χημειοθεραπεία, ειδικά σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν ωοθηκική ανεπάρκεια με θεραπεία, συνήθως εντός 6 έως 12 μηνών. Η απώλεια της αντοχής των οστών θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Εάν το γάλα είναι ενοχλητικό για εσάς (οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη θα έχουν φούσκωμα, κράμπες και διάρροια), δοκιμάστε τα έτοιμα για κατανάλωση συμπληρώματα διατροφής ή εναλλακτικές σόγιας.
Πηγή: webmd.com