Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Μαγιά μπύρας
Η μαγιά της μπύρας είναι προϊόν του μονοκύτταρου οργανισμού, saccharomyces cerevisiae, ενός μύκητα που παράγεται κατά τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας. Η Μαγιά συλλέγεται, παστεριώνεται και ξηραίνεται για να την απενεργοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τις θρεπτικές της ιδιότητες.
Ο μύκητας saccharomyces cerevisiae, προκαλεί τη διαδικασία της ζύμωσης που είναι βασική στη ζυθοποιία. Στην παραγωγή δε των διαφόρων ειδών μπύρας χρησιμοποιούνται διαφορετικά στελέχη αυτού του ζυμομύκητα.
Η μαγιά της μπύρας χρησιμοποιείται και για την παρασκευή του ψωμιού.
Υπό κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, η μαγιά κατά τη διάρκεια της διατροφή της, διασπά τα σάκχαρα, οπότε παράγεται αέριο διοξειδίου του άνθρακα και αλκοόλη.
Το οινόπνευμα εξατμίζεται, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που δίνει όγκο στο ψωμί και κάνει την μπύρα να αφρίζει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν αναφερόμαστε στη μαγιά της μπύρας ‘’ως συμπλήρωμα διατροφής’’, εννοούμε τη διατροφική μαγιά, που παράγεται από την καλλιέργεια του saccharomyces cerevisiae, και αποτελείται από νεκρά κύτταρα του μύκητα.
Ιστορικά, τα πρώτα ψωμιά έγιναν τον πρώτο αιώνα μ.Χ. με την ενσωμάτωση του αφρού της μπύρας, δηλαδή τη μαγιά της μπύρας, που ανεβαίνει στην επιφάνειά της, κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Έτσι, ο άνθρωπος πέτυχε τόσο τη βελτίωση της γεύσης του ψωμιού, όσο και τη διόγκωσή του.
Η διαδικασία της ζύμωσης φάνταζε σαν κάτι το μαγικό στους ανθρώπους της εποχής εκείνης. Το 1857, για πρώτη φορά απέδειξε ο Louis Pasteur ότι το θαύμα της ζύμωσης είναι μια χημική αντίδραση που προκαλείται από ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι, από τα σάκχαρα με ή χωρίς την παρουσία οξυγόνου, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη.
Βέβαια, και χωρίς την επιστημονική εξήγηση, με φόντο το μυστήριο, οι απλοί άνθρωποι απολάμβαναν επί αιώνες τα εκπληκτικά αποτελέσματα της μαγιάς γευστικά και θρεπτικά, σε αρτοποιία, οινοποιία, φροντίζοντας παράλληλα υγεία, ευεξία και ομορφιά.
Η μαγιά της μπύρας κατά την αντίδραση της ζύμωσης και συγκεκριμένα κατά την απόσταξή της, απορροφά βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά, καθίσταται (βόμβα) θρεπτικών συστατικών, δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και ενισχύει τον οργανισμό μας πολύπλευρα και αρμονικά.
Η μαγιά της μπύρας είναι πλούσια σε πρωτείνες, αμινοξέα, βιταμίνες συμπλέγματος B (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, και βιοτίνη), ιχνοστοιχεία (χρώμιο, σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο), β-γλυκάνες, ριβονουκλεικό οξύ (RNA), παρα-άμινοβενζοϊκό οξύ, μυο-ινοσιτόλη, σύνθετους υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και ίνες για τη σωστή εντερική χλωρίδα.
Η προβιοτική δράση της μαγιάς είναι αποδεδειγμένη, γεγονός που την αναδεικνύει ιδιαίτερα ωφέλιμη στην γαστρεντερική χλωρίδα. Βοηθάει δε σημαντικά σε προβλήματα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εξ άλλου, συνδέονται με την ισορροπία του νευρικού συστήματος, τη διάθεση και ενεργητικότητα του εγκεφάλου, καθώς και με την αναιμία. Η μαγιά της μπύρας συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σωματικής κόπωσης και στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης.
Επιπροσθέτως, τα αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη, λεκιθίνη, μεθιονίνη και η λυσίνη βοηθούν στη διεξαγωγή ενός μεγάλου αριθμού βιολογικών διεργασιών και εξηγούν πλήρως την ευρύτατη χρήση της μαγιάς της μπύρας στην υγεία και ομορφιά. Η κατανάλωση μαγιάς της μπύρας έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων, όπως το έκζεμα και η ακμή. Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση της, στη διάρκεια του θηλασμού, αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.
Και τώρα μία φιλική συμβουλή:
προκειμένου να απολαύσετε τα αγαθά της μαγιάς της μπύρας χωρίς γευστικές παρενέργειες, προτιμάτε τα συμπληρώματα διατροφής και όχι τη μαγιά από το φούρνο που έχει δυσάρεστη γεύση !!!
Πηγή: simygeias.gr