Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Εγκυμοσύνη: Οδηγός «επιβίωσης» για το καλοκαίρι
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ολοένα και περισσότερες γυναίκες συνηθίζουν να βελτιώνουν τις καθημερινές τους συνήθειες, να φροντίζουν το σώμα τους και να υιοθετούν έναν πιο υγιεινό διατροφικό τρόπο ζωής. Κάποιες μικρές και εύκολες συμβουλές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας, αλλά και της συνολικότερης εικόνας της εγκύου.
Το ζήτημα του βάρους
Την περίοδο της κύησης, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες αφού, εκτός από τον εαυτό της, η έγκυος πρέπει να προσφέρει και στο έμβρυο το καλύτερο δυνατό περιβάλλον θρέψης και ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα ιδανικά θα πάρει 9 έως 16 κιλά (συνιστάται να παίρνει περίπου 15% του βάρους της). Αν πριν την εγκυμοσύνη είχε μεγαλύτερο από το φυσιολογικό της βάρος, θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Αντιθέτως, εάν είχε λιγότερο, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο προσθήκης βάρους.
Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι εγκυμοσύνες που εμφανίζουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών με σοβαρότατες επιπτώσεις στο έμβρυο, όπως γενετικές ανωμαλίες, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, πρόωρος τοκετός κλπ. Αλλά και στη μητέρα μπορεί να σημειωθεί αιμορραγία, αγγειοσπασμοί και μυϊκές κράμπες, αυξημένο οξειδωτικό στρες, υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη κλπ. Κρίνεται, λοιπόν, σημαντικότατη η καλή συνεργασία με τον μαιευτήρα, αλλά και με τον διατροφολόγο, που θα προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, καλύπτοντας τις ανάγκες μητέρας και εμβρύου σε θρεπτικά συστατικά.
Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του καλοκαιριού
Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης να προσέξουν κάποιες βασικές καθημερινές συνήθειες.
Ένα συχνό φαινόμενο είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μας ταλαιπωρούν σχεδόν καθημερινά, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε δυσφορία και προκαλώντας ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αυτήν την εποχή, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο μας.
Κάποιες γενικές οδηγίες που θα δίναμε στην έγκυο για την περίοδο αυτή θα ήταν:
• Τρώτε συνειδητά! Και μόνο όταν είστε σίγουρες ότι πραγματικά πεινάτε! Μην αφήνετε το άγχος ή τη συνήθεια της καθημερινότητας να σας παρασύρει.
• Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυσικά σάκχαρα, που θα σας δώσει ενέργεια και καλύτερη διάθεση για αρκετές ώρες (η βρώμη, το μέλι, ο χυμός πορτοκάλι και τα φρέσκα σύκα είναι κάποιες καλές επιλογές για το πρωινό).
• Μειώστε τις μερίδες και αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων. Καταναλώστε τα 3 βασικά γεύματα και οπωσδήποτε άλλα δυο με τρία μικρά υγιεινά σνακ. Γενικότερα, φροντίστε να παίρνετε ενέργεια ανά 3 ώρες και, ειδικά τα μεσημέρια των καλοκαιρινών μηνών, μη «φορτώνετε» τον οργανισμό σας με πολλά λιπαρά και περιττές θερμίδες, που ενδέχεται να σας προκαλέσουν τυμπανισμό ή υπνηλία.
• Φροντίστε να ενυδατώνετε σωστά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τον οργανισμό σας. Έχει ανάγκη από αρκετό νερό για να λειτουργεί κανονικά. Αποφύγετε, όμως, το πολύ παγωμένο νερό, καθώς σοκάρει το στομάχι και τον οργανισμό, αποβάλλεται άμεσα με έντονη εφίδρωση και διούρηση, προκαλώντας τελικά ακόμη μεγαλύτερη δίψα.
• Δώστε βάση στο χρώμα! Τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα έντονου χρώματος: κεράσια, μούρα, ρόδια, σταφύλια, καρότο, σπανάκι σαλάτα, ντομάτες, πιπεριές. Όσο πιο βαθύ το χρώμα τους, τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν, οι οποίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρέχουν και αντηλιακή προστασία.
• Καταναλώστε καθημερινά προβιοτικά από κεφίρ, γιαούρτι ή σκεύασματα για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και, αντί των λιπαρών τυριών, προτιμήστε τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, αλλά εξίσου γευστικά (π.χ. κατίκι Δομοκού, ανθότυρο, μυζήθρα, γαλοτύρι κλπ.).
• Τα μυρωδικά στο φαγητό, όπως το πιπέρι, η δάφνη, το γαρίφαλο και η κανέλα, πέρα από τις γευστικές, έχουν και άλλες επιδράσεις. Τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, έχουν αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες (π.χ. ανακουφίζουν τους καταπονημένους μυς, τον στομαχόπονο κ.ά.).
• Αποφεύγουμε τα παγωτά, όπως και γενικώς τα γλυκά, σε καθημερινή βάση. Είναι δροσιστικά μεν, αλλά συμβάλλουν κατά ένα μεγάλο μέρος στην αύξηση του βάρους.
• Κάντε συχνά ένα διάλειμμα για κίνηση. Βγείτε μια βόλτα και απολαύστε 15-20 λεπτά περπάτημα ή βρείτε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμήστε το κολύμπι, αλλά αποφύγετε τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (11:00 - 17:00).
• Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο καλός ύπνος τονώνει σημαντικά τον οργανισμό, δίνοντάς του το χρόνο να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Με τη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία τι γίνεται;
Όσο ελκυστική κι αν φαίνεται η δροσερή θάλασσα το καλοκαίρι, δεν παύει να κρύβει κινδύνους για την εγκυμονούσα και το μωράκι της. Αν η εγκυμοσύνη προχωρά φυσιολογικά, το βέβαιο είναι ότι η κολύμβηση «επιβάλλεται», εφόσον τηρούνται πάντα οι κανόνες υγιεινής. Κι αυτό διότι δροσίζει, γυμνάζει και βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Τι γίνεται, όμως, με την ηλιοθεραπεία;
Αδιαμφισβήτητα, ο ήλιος βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης D (εφόσον στο σώμα υπάρχει ήδη η προβιταμίνη της D3), απαραίτητης για το χτίσιμο γερών οστών στο έμβρυο. Επιπλέον, το ηλιακό φως βελτιώνει τη διάθεση, καθώς έχει χαρακτηριστεί ένα από τα φυσικά αντικαταθλιπτικά της εγκυμοσύνης. Για τον λόγο αυτόν, 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αναγκαία, αποφεύγοντας όμως τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας (11:00 - 17:00). Και, εννοείται, ποτέ χωρίς την απαραίτητη προστασία, δηλαδή μεγάλο καπέλο, σκούρα γυαλιά ηλίου και βέβαια δερματολογικά ελεγμένο αντηλιακό, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση, με υψηλό δείκτη προστασίας, που θα ανανεώνεται συχνά.
Λίγη προσοχή μόνο από τις μέλλουσες μανούλες, καθώς το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και οι ορμόνες οδηγούν στην παραγωγή περισσότερης μελανίνης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολύ ευκολότερα κηλίδες, πανάδες και φακίδες. Επιπλέον, είναι αυξημένος ο κίνδυνος ηλίασης, αφυδάτωσης, ζαλάδας, ακόμα και λιποθυμίας, που φυσικά δεν ευνοούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι η «Μητέρα Φύση» έχει προνοήσει, με αποτέλεσμα τα φρούτα και τα λαχανικά των καλοκαιρινών μηνών να μας θωρακίζουν με αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύοντας το δέρμα μας από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Θωρακίστε, λοιπόν, τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε, C και καροτενοειδή (π.χ. λουτεΐνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο), που αυξάνουν την αντοχή του δέρματος απέναντι στις ακτινοβολίες UV, και με ψευδάργυρο που φέρεται να συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των ηλιακών εγκαυμάτων.
Καταναλώστε ντομάτα, καρπούζι, κόκκινες πιπεριές, καρότα, πεπόνι, βερίκοκα, μάνγκο, γλυκοπατάτα, φασόλια, αυγά, καρύδια και ψάρια.
Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία τόσο της μαμάς, όσο και του εμβρύου, γι’ αυτό φροντίστε τον οργανισμό σας διπλά!
Πηγή: healthyme.gr