Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Μεσογειακή διατροφή: Προστασία κατά του άσθματος και των αλλεργιών στα παιδιά
Η μεσογειακή διατροφή είναι αποδεδειγμένα ένα υγιές πρότυπο διατροφής, που συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του σώματος. Αυτό ισχύει και για νεότερες ηλικίες. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα σχέδιο διατροφής που προτείνεται στην παιδική ηλικία, συμβάλλοντας τόσο για τον καλύτερο έλεγχο του βάρους, όσο και για την καλύτερη υγεία των παιδιών. Αρκετές μελέτες έχουν διεξαχθεί εξετάζοντας την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο βάρος και την κατάσταση της υγείας των παιδιών σε μικρή ηλικία.
Ωστόσο, έρευνα σε παιδιά στην Ιταλία έδειξε ότι μόνο το 5% των παιδιών είχαν σωστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής. 62,2% είχε μια μέτρια συμμόρφωση, ενώ το 32,8% είχε κακή. Αυτό το χαμηλό ποσοστό των παιδιών οφειλόταν στη χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, oσπρίων, γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και λόγω της υψηλής πρόσληψης των τυποποιημένων προϊόντων για πρωινό και επιδόρπιο.
Μερικοί από τους παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν: «αν τα παιδιά έτρωγαν στο σχολείο, αν έτρωγαν πρωινό με την υπόλοιπη οικογένεια, εάν είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή, η διαθεσιμότητα των φρούτων, λαχανικών και οσπρίων στο σπίτι, αν τους άρεσαν τα λαχανικά, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, ο χρόνος που πέρασε μπροστά από μια οθόνη (χρόνος στην οθόνη) και το μέγεθος του πληθυσμού του τόπου κατοικίας».
Μια άλλη μελέτη σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι ο νεότερος πληθυσμός στη Μεσόγειο έχει, ήδη, πάρει το λάθος δρόμο ξεχνώντας τις συνήθειες της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και υιοθετεί πιο έντονα τις συνήθειες των δυτικών χωρών.
Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται αντίστροφα με την παιδική παχυσαρκία, δυστυχώς, συχνά δεν τηρείται από τα παιδιά που ζουν στην περιοχή της Μεσογείου.
Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτες σε παιδιά που κατοικούν στην Κρήτη. Τα περισσότερα από αυτά φαίνεται να έχουν μέτρια έως υψηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι αυτή η τακτική και συχνή κατανάλωση, σύμφωνα με το πλάνο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα συμπτώματα συριγμού, ρινίτιδας, άσθματος και ατοπίας. Τέτοια ευρήματα έχουν, επίσης, προκύψει από παλαιότερες μελέτες για τη θετική επίδραση των εσπεριδοειδών, μήλων και ντομάτας, κατά του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.
Αυτή η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά στην Κρήτη καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τοπικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, ότι το εκχύλισμα από το φλοιό των κόκκινων σταφυλιών περιέχει ένα πλούσιο μείγμα από πολυφαινόλες, οι οποίες, ενδεχομένως, μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης τους, καθιστούν τα σταφύλια σημαντικό σύμμαχο εναντίον της ρινίτιδας και του άσθματος.
Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών είχε, επίσης, θετική επίδραση κατά των συμπτωμάτων. Οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο έχει βρεθεί να έχει μια προστατευτική επίδραση έναντι του άσθματος και της πνευμονικής λειτουργίας.
Αντίθετα, η κατανάλωση της μαργαρίνης φαίνεται να δρα θετικά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ειδικά, όταν η μαργαρίνη καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση, επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια αποτελέσματα έχουν προκύψει για την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής κατά του συριγμού και της ατοπίας στα παιδιά, όταν η μητέρα είχε μια αυστηρή προσήλωση στην Μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η συγκέντρωση του σεληνίου και σιδήρου στον ομφάλιο λώρο συνδέεται αρνητικά με το συριγμό και το έκζεμα στην παιδική ηλικία. Αυτό έχει, επίσης, αποδειχθεί για την πρόσληψη βιταμίνης Ε από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια ευεργετική δράση στην αλλεργία, όταν υπάρχει αυξημένη κατανάλωση μήλων και ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, διαπιστώνεται πως, όταν η μητέρα έχει μια μεγάλη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκθέτει το έμβρυο σε έναν αριθμό αντιοξειδωτικών. Αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν την προστατευτική δράση τους στη λειτουργία των πνευμόνων. Τέτοια αντιοξειδωτικά μπορεί να βρεθούν σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή, που ορίζονται από τη μεσογειακή διατροφή.
Οι αλλεργικές ασθένειες εμφανίζονται συχνά μέσα στον πρώτο μήνα της νεογνικής ζωής. Οι διεργασίες που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αρχίσουν νωρίς, κατά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι και πιο σημαντική από τη διατροφή κατά την παιδική ηλικία. Όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από την κατανάλωση τροφίμων από τη μητέρα μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ως εκ τούτου, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσήλωση της μητέρας στη μεσογειακή διατροφή ήταν πιο σημαντική για την προστασία από τις αλλεργίες, το συριγμό και την ατοπία από τη διατροφή στην παιδική ηλικία.
Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξα και ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω μελέτη, ’’σχετικά με την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο βάρος και την υγεία των παιδιών’’.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η μεσογειακή διατροφή πρέπει να υποστηριχθεί ως μέρος των στρατηγικών πρόληψης της παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα ωφελήσει, επίσης, την υγεία των παιδιών. Σίγουρα, είναι εξίσου σημαντικό να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες και οι διατροφικές γνώσεις όλης της οικογένειας, με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν έναν υγιεινό μοτίβο διατροφής που είναι σύμφωνο με το πλάνο της Μεσογειακής διατροφής.
Πηγή: simygeias.gr