Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Προβιοτικά: Τα μικρόβια που βοηθούν τον οργανισμό μας
Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι, μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά την παραμονή και τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνουν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα (τα βακτήρια που ζουν στο έντερο), αποτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και την εγκατάσταση βλαβερών μικροοργανισμών και ευνοώντας την ανάπτυξη καλών (μη παθογόνων) βακτηρίων. Μειώνουν επίσης το pΗ του εντέρου. Ουσιαστικά, ανταγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς στη γαστρεντερική οδό και εμποδίζουν την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων, παράγοντας «αντιμικροβιακές» ουσίες.
Οφέλη:
• Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τον οργανισμό από τα επιβλαβή βακτήρια.
• Βοηθούν στην απορρόφηση όλων των θρεπτικών ουσιών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.λπ.) από τις τροφές που καταναλώνεις από τον οργανισμό σου.
• Βοηθούν στην αφομοίωση και την επεξεργασία της τροφής για να μην προκαλείται φούσκωμα ή αέρια.
• Αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδα μετά από φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, η οποία σκοτώνει τα καλά βακτήρια.
Η ευεργετική δράση των προβιοτικών στην υγεία, έχει γεννήσει την ανάγκη σχεδιασμού συμπληρωμάτων διατροφής (προϊόντων ειδικής διατροφής) σε μορφή καψουλών, χαπιών, σκόνης ή υγρή μορφή, στα οποία τα προβιοτικά περικλείονται σε μεγαλύτερους, από τα συμβατικά τρόφιμα, πληθυσμούς. Είναι σαφές ότι, οι ποσότητες των βακτηρίων που περιέχονται στα φυσικά τρόφιμα, μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποικίσουν τον εντερικό σωλήνα και προς τον σκοπό αυτό, απαιτούνται μεγαλύτερες δόσεις, που μόνο σε συμπληρώματα μπορούν να βρεθούν. Το μεγάλο πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ότι περιέχουν διαφορετικά προβιοτικά στελέχη που μπορούν να είναι ωφέλιμα σε διαφορετικές περιστάσεις.
Τα προβιοτικά παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα δράσης και δεν έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στελέχη προβιοτικών είναι ευεργετικά για ορισμένες παθήσεις, ενώ για άλλες είναι λιγότερο. Συνεπώς, η επιλογή του κατάλληλου στελέχους για κάθε τύπο πάθησης, δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά και απαραίτητη.
Μορφές συμπληρωμάτων διατροφής:
• Σκόνη: Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται με προσθήκη νερού από τον καταναλωτή πριν την κατανάλωση. Ο κύριος λόγος για τη χρήση των προβιοτικών σε αυτή τη μορφή είναι ότι, τα βακτήρια καταλήγουν στο γαστρεντερικό σωλήνα γρηγορότερα από κάθε άλλη μέθοδο. Απευθύνεται, κυρίως, σε παιδιά και ανθρώπους που δεν μπορούν να καταπιούν κάψουλες.
• Κάψουλες: Οι κάψουλες είναι περισσότερο διαδεδομένες, λόγω της ευκολίας στη χρήση τους, της μεγαλύτερης γκάμας προϊόντων σε αυτή τη μορφή και, κυρίως, λόγω του μοναδικού τους πλεονεκτήματος να προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιεχόμενο σε αυτές προβιοτικό.
• Υγρά: Το πρόβλημα με αυτή τη μορφή προβιοτικών είναι ο μικρός χρόνος ζωής τους. Τα σύγχρονα προβιοτικά προϊόντα σε υγρή μορφή έχουν μακρύτερη ημερομηνία λήξης, αλλά χρειάζονται συνεχώς ψύξη και συντηρούνται όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν προσθέτουν συντηρητικά για να διατηρήσουν τη γεύση ή την υφή τους.
Πώς να διαλέξω το σωστό προβιοτικό σκεύασμα;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ένα βακτηριακό προϊόν το οποίο πρόκειται να ευεργετήσει την υγεία του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό τα προβιοτικά πρέπει:
Nα είναι ζωντανοί βακτηριδιακοί οργανισμοί με αποδεδειγμένα ευεργετική δράση για την εντερική λειτουργία
Nα λαμβάνονται από του στόματος και
να μπορούν να φθάνουν στο έντερο προκαλώντας τον αποικισμό του.
Αγοράζοντας ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ψάχνω για:
Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους: ένα οποιοδήποτε στέλεχος θα μπορούσε να δουλεύει στους πιθήκους αλλά όχι στον άνθρωπο. Το πιο μελετημένο είδος είναι αυτό του Lactobacillus acidophilus. Αρκετές δημοσιεύσεις υπάρχουν όμως και για τα, Bifidobacterium, Streptococcus thermophilus και Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus
Μια πρόχειρη συσκευασία (π.χ διαφανής περιέκτης) ή το κλείσιμο της κάψουλας με εφαρμογή θερμότητας δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των στελεχών. Ψάχνοντας λίγο βαθύτερα, η ιδανική κάψουλα περιβάλλεται από ένα οξεάντοχο κάλυμμα πολυσακχαρίτη, προστατεύοντας έτσι το περιεχόμενό της από το όξινο ph του στομάχου.
Μικρή περιεκτικότητα σε φιλικά βακτήρια (<4 δις) μπορεί να χαμηλώνουν την τιμή αλλά παράλληλα χαμηλώνουν και την αποτελεσματικότητα. Σε γενικές γραμμές ισχύει οτι όσο πιο μεγάλος ο πληθυσμός των βακτηρίων ανά κάψουλα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχούς αποικισμού του εντέρου.
Ποιοι χρειάζονται προβιοτικά συμπληρώματα;
Όσοι ταλαιπωρούνται με χρόνια δυσκοιλιότητα
Όσοι πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Όσοι κάνουν Χρήση Αντιβιοτικών ή έχουν κάνει συστηματική χρήση στο παρελθόν
Γυναίκες που εμφανίζουν συχνά μυκητιασική κολπίτιδα
Όσοι έχουν Δυσανεξία στην λακτόζη
Όσοι εμφανίζουν διάρροια οποιασδήποτε αιτιολογίας (λοιμώδη,από αντιβιοτικά, των ταξιδιωτών κτλ)
Όσοι πάσχουν απο Ελκώδη Κολίτιδα και Νόσο Του Crohn
Γυναίκες σε κύηση με ιστορικό αλλεργιών (μειώνουν κατά 40% τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας στο βρέφος)
Θηλάζουσεςμεαλλεργικόβρέφος
Πηγή: Iatropedia.gr, thehealthlab.gr