Κρυολόγημα ή Γρίπη; Πώς θα θωρακίσουμε σωστά τον οργανισμό μας

Δημοσιεύθηκε από: Aggeliki Giannopoulou Κατηγορία: Κρυολόγημα-Γρίπη On:

Κρυολόγημα ή Γρίπη; Πώς θα θωρακίσουμε σωστά τον οργανισμό μας

Kρυολόγημα και γρίπη είναι συχνά συγκεχυμένα μέσα στο μυαλό μας. Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ποιες οι διαφορές τους και πώς μπορούμε να προστατευτούμε απ’ αυτά;

Kρυολόγημα

Η πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που μας ταλαιπωρεί, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, είναι το κοινό κρυολόγημα. Το κρυολόγημα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την εισπνοή ή με την επαφή μολυσμένων σταγονιδίων που προέρχονται από τις αναπνευστικές εκκρίσεις (βήχας, φτέρνισμα).

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι:

• καταρροή

• ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)

• βήχας

• πονοκέφαλος

• πονόλαιμος

• αδιαθεσία

• χαμηλός πυρετός

Γρίπη

Η γρίπη μοιάζει σε πολλά σημεία με το κοινό κρυολόγημα. Eίναι μια οξεία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τους ιούς της γρίπης A, B, C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν την κύρια αιτία γρίπης στον άνθρωπο, ενώ ο ιός τύπου C προκαλεί ήπια σποραδική νόσο.

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, έντονη κόπωση, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, καταρροή και βήχα.

Κρυολόγημα και γρίπη

Παρότι μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι πιο ήπια, έχουν μικρή διάρκεια και περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (π.χ. συνάχι, μπούκωμα). Αντίθετα, η γρίπη έχει αιφνίδια έναρξη και εκδηλώνεται με βαρύτερα συμπτώματα. Στη γρίπη, ο πυρετός είναι πιο υψηλός και συχνά συνοδεύεται από ρίγη και εφίδρωση, κάνοντας ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

Θεραπεία

• Όσον αφορά το κοινό κρυολόγημα, ακολουθούμε ήπιες μεθόδους θεραπείας. Δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικά για τη μύτη, παυσίπονα για τυχόν πονοκέφαλο και ίσως αποχρεμπτικά που θα βοηθήσουν στην αποβολή της βλέννας από τους βλεννογόνους. Επιπλέον, επιλέγουμε οι ρυθμοί της καθημερινότητας να είναι πιο βραδείς, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα να αυτοϊαθεί.

• Στη γρίπη τα πράγματα είναι συνήθως πιο έντονα. Χρησιμοποιούμε πιο ισχυρά παυσίπονα για τον πυρετό, εισπνεόμενα από το στόμα για να βοηθήσουν στον βήχα, ο οποίος συχνά είναι έντονος. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να καταφύγουμε και σε αντιικη θεραπεία με φάρμακα από το στόμα.

Χρειάζεται να αποφεύγουμε τις συναναστροφές, καθότι μπορούμε εύκολα να μεταδώσουμε τη λοίμωξη σε άλλους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που νοσούν από σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι καρδιοπάθειες και οι πνευμονοπάθειες. Χρειάζεται, επίσης, ανάπαυση και αποχή από τα εργασιακά καθήκοντα, προκειμένου να αποκατασταθεί ο οργανισμός από τη λοίμωξη.

Διατροφή και άσκηση

Η διατροφή διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς, μέσα από τα λαχανικά και κυρίως τα φρούτα, λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ένζυμα, που μαζί χτίζουν και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού.

Αυτή τη δράση ενισχύει η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία ενδυναμώνουν τις φυσικές αμυντικές λειτουργίες του σώματος, αφού προσθέτουν ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες σε ενισχυμένες δόσεις (συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Α, C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού).

Η σύγχρονη διατροφή δεν επαρκεί για να παίξει αυτόν τον ρόλο από μόνη της, καθώς οι εντατικές καλλιέργειες έχουν μειώσει το ποσοστό των ωφέλιμων συστατικών στα τρόφιμα. Η δε χρήση έτοιμων τροφών, κονσερβοποιημένων, λόγω της θερμικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί, στερούνται θρεπτικών ουσιών, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη λαμβάνει όλα τα απαραίτητα γι’ αυτόν συστατικά.

Ο οργανισμός μπορεί να ενισχυθεί, ακόμα, με τη φυσική άσκηση, ειδικά αυτή που γίνεται σε ανοικτούς χώρους.

Πρόληψη πάνω απ’ όλα

Σύμφωνα με την ειδικό, οι βασικοί κάνονες πρόληψης περιλαμβάνουν τα εξής:

• Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών.

• Χρήση προστατευτικών μασκών σε περίπτωση βήχα, όπως και χαρτομάντιλων για συχνό καθαρισμό της μύτης και των χεριών.

Σε περίπτωση λοίμωξης:

• Απομάκρυνση από χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα.

• Αποφυγή επισκέψεων χωρίς λόγο σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι προστατεύονται πολύ περισσότερο αν τηρούν τον επιβεβλημένο ετήσιο εμβολιασμό για τη γρίπη. Γενικώς, όμως, είμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά τις δύο αυτές ομάδες, καθώς αφυδατώνονται πολύ γρήγορα και χρειάζονται άμεση θεραπεία.

Ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του όταν, μετά την πάροδο τριών ημερών, τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι έντονα χωρίς σημάδια καλυτέρευσης.

Πηγή: healthyme.gr

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας