Ασκηθείτε μέσα και έξω από το νερό!

Δημοσιεύθηκε από: Aggeliki Giannopoulou Κατηγορία: Άθληση On:

Ασκηθείτε μέσα και έξω από το νερό!

Το καλοκαίρι, είτε κανείς μένει κοντά στη θάλασσα είτε όχι, αποζητά τις δροσερές και αναζωογονητικές βουτιές. Εκτός από απόλαυση, το κολύμπι συνιστά και μια ιδανική άσκηση, κατάλληλη για όλους, για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμα και για γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης!

Η θεραπεία στο νερό ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το νερό για θεραπευτικούς σκοπούς. Το υδάτινο περιβάλλον έχει μια σειρά από ιδιότητες όπως η άνωση, η αντίσταση του νερού, το ειδικό βάρος, η υδροστατική πίεση. Οι ιδιότητες αυτές μεταφράζονται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον άσκησης, χωρίς υπερβολικές φορτίσεις. Αρκεί να σκεφθούμε ότι, σε μια βαθιά πισίνα, ο αθλούμενος αισθάνεται μόλις το 10% του βάρους του! Καθώς λοιπόν το βάρος του σώματος μειώνεται και οι κινήσεις επιβραδύνονται, είναι λιγότερο πιθανό να κινδυνεύσετε από τραυματισμούς.

Το κολύμπι είναι ένας άριστος τρόπος βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, μείωσης του σωματικού λίπους, αλλά και γράμμωσης των μυών. Γυμνάζει όλο το σώμα, με μηδενική σχεδόν πιθανότητα τραυματισμού. Επιπλέον, η άσκηση στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ενδυνάμωση τους αρχάριους ασκούμενους, αλλά και τους ηλικιωμένους. Όσο το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίοι ψάχνουν μια απάντηση στις διάφορες ασθένειες ή στα προβλήματα που συνοδεύουν την ηλικία τους. Η άσκηση στο νερό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει καθώς μέσα σε αυτό μπορούμε να ασκηθούμε για περισσότερο χρόνο επειδή κουραζόμαστε λιγότερο.

Στα άτομα με αρθρίτιδα, το νερό διευκολύνει τη χρήση των προσβεβλημένων αρθρώσεων, χωρίς πόνο και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Επιτρέπει στα άτομα να πραγματοποιούν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, με λιγότερο πόνο. Μέσα από πολλές έρευνες, το κολύμπι και η υδρόβια άσκηση έχουν αποδειχτεί σωτήρια και για τον πόνο, αλλά και για την καθυστέρηση της εξάπλωσης της αρθρίτιδας. Η αποκατάσταση στο νερό όμως δεν τελειώνει εδώ. Χρόνιες παθήσεις, όπως το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία- ισχιαλγία και οι τενοντοπάθειες, δείχνουν να έχουν καλύτερη εξέλιξη μέσα στο νερό.

Απλές ασκήσεις (μέσα κι έξω από το νερό)

Αν το καλοκαίρι το γυμναστήριο δεν σας εμπνέει πολύ, δεν σας αδικούμε! Υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μέσα στο νερό και έξω από αυτό, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη φόρμα σας, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε ούτε στο ελάχιστο το πνεύμα του καλοκαιριού!

Μία πολύ καλή άσκηση είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο σε ρηχή θάλασσα, με το νερό κάτω από το γόνατο ή το τρέξιμο σε πισίνα (aqua jogging) που βοηθά στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και στην απώλεια βάρους, ενώ βελτιώνει την ευεξία, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και βοηθά στον καλύτερο συντονισμό των αρθρώσεων.

Aν δεν αγαπάτε την πισίνα, μπορείτε να τρέξετε εκεί που σκάει το κύμα, στη βρεγμένη άμμο. Είναι πολύ πιο μαλακό από την άσφαλτο και πολύ καλύτερο για τις αρθρώσεις σας και γυμνάζει περισσότερες μυϊκές ομάδες από ό,τι ο διάδρομος του γυμναστηρίου. Μην ξεχνάτε όμως ότι πρόκειται για πιο προχωρημένο επίπεδο άσκησης. Προσπαθήστε να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη η επιφάνεια και φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, που θα απορροφήσουν μέρος των κραδασμών και επίσης θα προστατεύσουν τα πέλματά σας από το να πατήσετε κάτι αιχμηρό.

Για να δυσκολέψετε τα πράγματα και να νιώσετε ότι γυμνάζονται μύες που ούτε καν ξέρατε ότι υπάρχουν, επιλέξτε να τρέξετε σε στεγνή άμμο που βουλιάζει όταν τρέχετε. Φροντίστε όμως να έχετε κάνει ζέσταμα στα πόδια σας και στις ποδοκνημικές σας αρθρώσεις και να φοράτε αθλητικά παπούτσια. Τρέξτε για λίγο και μετά περπατήστε, έπειτα ξανά το ίδιο.

Ακόμη και το περπάτημα στην άμμο, επειδή η αντίσταση είναι μεγαλύτερη, κάνει κάθε κίνηση πιο σκληρή και απαιτητική και μπορεί να σας γυμνάσει αποτελεσματικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το τρέξιμο στην άμμο καίει μιάμιση φορά περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με το τρέξιμο στον διάδρομο ή στον δρόμο. Παράλληλα, η άμμος απορροφά τους κραδασμούς, προστατεύοντας αποτελεσματικά τις αρθρώσεις, ενώ η θαλασσινή αύρα αυξάνει τη χαλάρωση και την ευεξία και χαρίζει την αίσθηση ότι πρόκειται περισσότερο για βόλτα παρά για άσκηση.

Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα και δημοφιλής μορφή άσκησης στο νερό είναι το aqua aerobic. Περιλαμβάνει κινήσεις μέσα στο νερό (πισίνα και θάλασσα) όπως τρέξιμο, λακτίσματα, άλματα, ημικαθίσματα και χορευτικές κινήσεις, με τη συνοδεία ή όχι μουσικής. Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση, ενώ είναι εξαιρετική άσκηση για απώλεια βάρους και κάψιμο λίπους. Παράλληλα, αναπτύσσει τη δύναμη και την ευλυγισία, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Άλλες ασκήσεις που γίνονται στο υγρό στοιχείο είναι η aqua yoga και το aqua spinning. Βάση της aqua yoga είναι η κλασική τεχνική του διαλογισμού, η οποία μεταφέρεται σε υδάτινο περιβάλλον. Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει ως επί το πλείστον όρθιες στάσεις, διατάσεις, ασκήσεις ευκαμψίας, ευλυγισίας, δύναμης και ισορροπίας.Tέλος, το aqua spinning είναι η ομαδική άσκηση ποδηλάτου, μέσα στο νερό.

Μερικές πρακτικές συμβουλές

• Επιλέξτε να ασκηθείτε τις απογευματινές ώρες που η θερμοκρασία πέφτει.

• Κάντε ζέσταμα και αυξήστε την ένταση της άσκησής σας σταδιακά.

• Φοράτε πάντα αντηλιακό, γυαλιά και καπέλο.

• Φροντίστε να έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα.

• Αυξήστε τα υγρά που καταναλώνετε, για να μην αφυδατωθείτε.

• Στο τέλος κάνετε πάντα διατάσεις.

• Ενδιάμεσα από κάθε μορφή άσκησης - δραστηριότητας, κάντε βουτιές στη θάλασσα! Όχι μόνο θα δροσιστείτε, αλλά στο τέλος θα έχετε γυμνάσει αρμονικά όλο σας το σώμα!

 Τα πλεονεκτήματα του νερού

Άνωση
 Με τη βοήθεια της άνωσης, οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων καθώς και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα, γιατί δεν υπάρχει φόρτιση στις αρθρώσεις.

Υδροστατική πίεση
Βοηθά τη φλεβική επιστροφή και τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, συμβάλλοντας στη μείωση των οιδημάτων και αιματωμάτων. Επίσης, η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα από τους πνεύμονες, βοηθώντας έτσι και την αναπνευστική λειτουργία.

Αντίσταση του νερού
Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Αυτή η δύναμη αντίστασης είναι ομοιόμορφη σε όλη την τροχιά κίνησης και εξαρτάται από την ταχύτητα της κίνησης και την επιφάνεια του μέλους που κινείται. Η δύναμη της αντίστασης του νερού, σε συνδυασμό με την άνωση, βοηθά στην ιδανικότερη αποκατάσταση ακόμη και των πιο αδύναμων μυών.

Και για τα παιδιά

Η άσκηση στο νερό για τα παιδιά έχει τα ίδια οφέλη που έχει και για τους μεγάλους: Δεν είναι μόνο ότι είναι πολύ ευχάριστη, έχει το πλεονέκτημα ότι δυναμώνει αποτελεσματικά το σώμα, χωρίς φορτίσεις και τραυματισμούς. Ίσως γι' αυτό το baby swimming έχει αποκτήσει στις μέρες μας  τόσο μεγάλη διάδοση. Ωστόσο, η άσκηση στο νερό έχει και μερικά επιπρόσθετα πλεονεκτήματα. Με τη βοήθεια του νερού, κάθε παιδί αποκτά καλύτερο έλεγχο του σώματός του γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της αυτοπεποίθησής του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν,  ορθοπαιδικές,  νευρολογικές, αναπτυξιακές κ.λπ.

Πηγή
: healthyme.gr

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας