Διαβήτης και άθληση

Δημοσιεύθηκε από: Aggeliki Giannopoulou Κατηγορία: Σακχαρώδης Διαβήτης On:

Διαβήτης και άθληση

Η σωματική άσκηση και τα σπορ είναι μια σημαντική δραστηριότητα για την υγεία και ευεξία των ανθρώπων ακόμη και των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η αθλητική δραστηριότητα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του διαβήτη μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας, της μείωσης των καρδιοπαθειών και της βελτίωσης του ελέγχου του σωματικού βάρους.

Η άθληση δεν είναι απαραίτητα να γίνεται με ένταση, αλλά ακόμη και η ελαφρά δραστηριότητα όπως οι δουλειές του σπιτιού, η κηπουρική, το περπάτημα κλπ μπορεί να ωφελήσει σημαντικά.

Ο βαθμός και το είδος της δραστηριότητας (αεροβική ή ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών) θα πρέπει να προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό. Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σχετική μείωση της γλυκόζης του αίματος αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία αλλά και  σε υπεργλυκαιμία.

Η άθληση συνιστάται να προγραμματίζεται πάντοτε σε σχέση με την λήψη των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγεται όταν ο ασθενής είναι πολύ κουρασμένος από άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αθλούμενος το επίπεδο του σακχάρου και να ελέγχει αυτό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης, ιδιαίτερα εάν λαμβάνει ινσουλινη είτε άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Η επαρκής λήψη νερού και κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι σημαντική για την αποφυγή αφυδάτωσης, ενώ θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει διαθέσιμο ένα μικρό σνακ είτε μια γλυκαντική τροφή για περίπτωση αδιαθεσίας λόγω υπογλυκαιμίας. Η έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας όπως αδυναμία, σύγχυση, έντονη κούραση ανησυχία λιποθυμία κλπ. είναι σημαντική και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διακοπεί η άσκηση.

Καλό είναι οι ασθενείς που παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις του επιπέδου του σακχάρου κατά τη διάρκεια της άσκησης, να φορούν ειδικό βραχιόλι ένδειξης της πάθησής τους. Οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να ασκούνται και αυτό μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο την φυσική κατάστασή τους, αλλά να βελτιώσει την ψυχολογία και την κοινωνικότητά τους. Στην πραγματικότητα οι διαβητικοί μπορούν να απολαύσουν τα περισσότερα αθλήματα αρκεί να υπάρχει σωστή προετοιμασία και παρακολούθηση και ένα κατάλληλο ιατρικό πλάνο διαχείρισης της πάθησης τους.

Πηγή: kartadiaviti.gr

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας